Heemkundekring Willem van Strijen te Zevenbergen

Ook aan kunst- en cultuur ontbreekt het niet tijdens de havendagen

Wist jij dat Zevenbergen een museum heeft? De rijke historie van onze stad is in goede handen bij de heemkundekring Willem van Strijen. Ze geven de geschiedenis ook graag door, zo ook tijdens de havendagen. Bekijk hier het volle septemberprogramma en verdiep je in de kunst, cultuur en geschiedenis van onze stad!

10 - 11 - 17 - 18 september 2022
11:00 uur tot 17:00uur
Museum Zevenbergen Zuidhaven 17

De Heemkundekring heeft dan in haar Museum Zevenbergen een expositie met als onderwerp “De haven van Zevenbergen in de kunst” met schilderijen en tekeningen van Zevenbergenaren die de haven als onderwerp hebben gekozen.

Er is een wedstrijd aan verbonden voor kinderen en volwassenen, waarbij het doel is om kleine details van de kunstwerken te koppelen aan de kunstwerken zelf. Tevens is er dan een filmfestival(letje) met enkele bekende, maar vooral ook onbekende films over Zevenbergen die opnieuw zijn gedigitaliseerd of zijn verbeterd.

Op 10 & 11 september heeft de Fotoclub Moerdijk ook een expositie in theater De Schuur. De tussendeur naar ons museum staat dan open en u kunt alles dan dus makkelijk combineren.

14 september 2022
19:30 uur (zaal open 19:00)
Bij Verhoeven aan de Kerkstraat 8.

Lezing over de geschiedenis van de haven. De lezing behandelt in vogelvlucht de geschiedenis van de haven van ongeveer 1300 tot heden.

Aan de orde komt natuurlijk waarom de haven werd gedempt en weer werd open gegraven, maar ook zaken als verdrinkingen, vervuiling, open riool, wie heeft de haven eigenlijk gegraven en waarom, de strijd tussen de boeren (ingelanden) die laag water in de haven wilden en de stad, die hoog water wilde voor de scheepvaart.

Verder de katholieken die de brug saboteerden bij invoering van de reformatie, Joannes Brabers die de brug schilderde, de haven die ervoor zorgde dat de suikerindustrie kwam, het waterschap dat eigenlijk geen waterschap was, etc. etc.

16 - 17 - 18 september 2022
Havendagen Zevenbergen

Allereerst wijzen wij u op het historische spektakel op de markt op de avond van vrijdag 16 september. Op zaterdag 17 september is er een braderie, waar de Heemkundekring ook aan mee doet.

We hebben een stand tegenover ons museum zodat u de activiteiten in ons museum (zie boven) kunt combineren met een bezoek aan de stand. We verkopen oude en nieuwere boeken, tonen foto’s, de nog-niet-donateurs kunnen kennis maken met een gratis kopie van ons tijdschrift en we hebben nog een of twee verassingen. De kinderen kunnen weer wassen zoals oma dat deed met een wasbord en een wringer en heel veel water.

Meer weten over de Heemkundekring Willem van Strijen en hun volledige agenda bekijken? Klik dan hier!.

Ahoi!
De Organisatie


Onze hoofdsponsors